OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI

1.Kurumsal 1969’da Renault, Oyak ve Yapı Kredi Bankası ortaklığı ile kurulan ve iki yıl sonrasında faaliyete geçen Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, bugün Renault firmasının Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki konumunda bulunuyor. Karoseri-montaj ve mekanik-şasi fabrikaları ile bir uluslararası lojistik merkezinden oluşan Oyak Renault, Renault Grubu’nun dünya çapındaki 38 üretim merkezinden biri. Yıllık 360 bin otomobil ve 600 bin motor üretim kapasitesine sahip. Oyak-Renault, Clio IV, Clio Sport Tourer ve Fluence modelleriyle bu otomobillerin motor ve mekanik aksamlarını üreterek ihraç ediyor. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, çalışanlarına ve üretim tesislerine yatırımlarını kurulduğu günden günümüze aksatmadan sürdürerek Renault Grubu içerisinde stratejik bir konuma yerleşti, Türk Otomotiv Sanayinde ise üretim ve ihracatta liderlik konumunu 16 yıldır aralıksız sürdürüyor. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, çalışanlarına ve üretim tesislerine yatırımlarını kurulduğu günden günümüze aksatmadan sürdürerek Renault Grubu içerisinde stratejik bir konuma yerleşti, Türk Otomotiv Sanayinde ise üretim ve ihracatta liderlik konumunu 1998 yılından beri aralıksız sürdürüyor.

OYAK-RENAULT OTOMOBİL FABRİKALARI

582 bin 483 metrekare üzerinde kurulu olan Bursa üretim tesisleri, imalat sürecinde; pres, kaporta, boya, montaj ve mekanik olarak tam anlamıyla bir bütünlüğe sahip.

Türkiye’deki 1971 yılındaki üretime başlamasından bu yana Renault ve imalatçıları, ortak çalışmalarında kalite standartlarını ön planda tutmalarıyla dikkati çektiler. Bu doğrultuda Oyak-Renault, Kalite Güvence Sistemi’ni 1996 yılında ISO 9001 belgesiyle onaylatan ilk Türk otomobil üreticisi oldu.

Oyak-Renault, Renault Grubu’nun tüm fabrikaları gibi çok bilinçli bir çevreci tutum çerçevesinde faaliyetlerini sürdürüyor. Harcanan çabalar fabrikanın Eylül 1999’da “sıfır hata” ile ISO 14001 belgesini almasını sağladı.

2.Tarihçe

1969 yılında Oyak ve Fransız Renault grubunun katılımı ile kurulan Şirket, Renault marka binek araçlarının ve mekanik parçalarının üretimi ve ihracatını gerçekleştiriyor. Bugün yıllık 360.000 otomobil ve 600 bin motor üretim kapasitesi ile Renault’nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip fabrikası konumunda yer alıyor.

HEP İLK’LERE İMZA ATTIK

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, 1971 yılında üretime başladığından beri Türkiye’nin ilk station wagonlu (Renault 12 SW), ilk klimalı (Renault 12 GTS), ilk dizel motorlu (Renault 9 GTD), ilk otomatik vitesli (Renault 9), ilk yol bilgisayarlı (Renault 21 Concorde) otomobilini ve ilk dizel otomobil motorunun üretimini gerçekleştirerek pek çok ilke imza attı. 1998’de Mégane Wagon, tek üretim fabrikası olarak sadece Oyak Renault’da üretilmeye başlandı. Bu model Türk Otomotiv Sanayi’nin gelişmiş pazarlara yüksek miktarlarda ihracata başlamasında öncülük yaparak sanayi tarihine geçti.

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, elektrik motorlu Fluence üretimi ile Türk Otomotiv Sanayi’nde yeni bir çığır açtı. Kullanımda sıfır salımlı elektrik motorlu araçlar ile Renault herkese sürdürülebilir ulaşım olanağı sunuyor. Elektrik motorlu otomobiller ile herkes için sürdürülebilir ulaşım olanağı sunan bu çığır açıcı çözümde Oyak Renault Otomobil Fabrikaları önemli bir rol üstlendi.

3.Rakamlarla Oyak-Renault

Coğrafi konum:İstanbul’un 150 Km güneyinde. Bursa’nın kuzeyindeki organize sanayi bölgesinde, şehir merkezine 8, Marmara Denizi’ne 12 Km uzaklıkta.
Kuruluş yılı:1969
Üretim hattından ilk araç çıkış tarihi: 14 Mayıs 1971 (Renault 12)
Faaliyet sektörleri:Kaporta montaj, mekanik (motor, vites kutusu, şasi ve mekanik aksamlar), Uluslararası Lojistik Merkezi, Destek Birimleri.
Yıllık Kapasite (3 vardiya ):360 000 otomobil, 600 000 motor
Üretilen Modeller:Clio, Clio Grand Tourer, Fluence
Üretilen Motorlar:Benzinli: 1.6 lt 16 supap (alüminyum ve döküm blok)Dizel: 1.5 lt 8 supap
Üretilen vites kutuları:JHQ, JRQ
 Rakamlarla 2015
Çalışan sayısı:6 248
Araç üretimi:338 240
Motor üretimi:346 257
Vites Kutusu üretimi:275 204

4.Çevre

Küresel ısınma sorununun öneminin bilincinde olan Renault, otomobilin yeryüzündeki ekolojik izlerini sürekli olarak azaltma kaygısıyla uzun yıllardan beri modellerinin ömür döngülerinin tamamı üzerinde CO2 salımlarının azaltılması konusunda çalışıyor.

Renault eco² çevre stratejisi çerçevesinde Renault, mümkün olan en fazla sayıda tüketiciye en performanslı teknolojileri erişilebilir bir fiyata sunmanın son derece önemli olduğunu düşünüyor. Uzun yıllardan beri sürdürdüğü çalışmalar, Renault’nun bugün bu alanda Avrupa’da en aktif üç üretici arasında yer almasını sağladı.

Renault CO2 salınımları konusunda Avrupalı otomobil markaları arasında liderliği almak için iki yönde çalışıyor:

Termik motor ve vites kutularında yeni teknolojilerin geliştirilmesi.

%100 elektrikli araçlar konusunda bugüne kadar görülmemiş düzeyde çalışma.

Renault, otomobil üreticisi olarak çevrenin öneminin ve bu konudaki sorumluluklarının bilincinde bir üretici olarak, 1995’ten bu yana iddialı ve uluslararası düzeyde bir çevre politikası izliyor, çevre politikasında, tasarımdan ömrünün sonuna kadar aracın tüm ömür döngüsünü dikkate alıyor. Çevre, Renault üretim sisteminin de merkezinde yer alıyor. 1995 yılından itibaren, dünyadaki bütün Renault üretim merkezlerinde ortak ama aynı zamanda bütün fabrikaların yerel özelliklerini göz önünde bulunduran Çevre Yönetim Sistemi devreye alındı. Sistemin temelini, çevre sorumluluğuna sahip çalışanlar oluşturuyor. Bugün dünya üzerindeki Renault üretim merkezlerinin % 100’ü ISO 14001 belgesine sahip.

Oyak Renault, çevre alanında sürekli ilerleme kaydetme ve faaliyetlerinin doğal ortam üzerindeki etkisini azaltma taahhüdünü 1999 yılında ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi sertifikasını sıfır hatayla alarak belgeledi. Sertifika her yıl bağımsız dış denetim sonucu yenileniyor.

Oyak Renault çalışanları da bir aracın üretim, kullanım ve geri dönüşümden oluşan ömrünün her bir etabı ile bütününde, çevreye olan etkilerini azaltmak için çalışıyor.

Oyak Renault Çevre Politikası’na ulaşmak için lütfen tıklayınız.

5.Kalite

Kalite, Oyak Renault üretim sisteminin merkezinde yer alıyor

Oyak Renault, Renault Grubu fabrikaları içerisinde ürettiği modellerin, çalışanlarının, imalatçılarının ve yönetim sisteminin kalitesi ile en üst sıralarda yer alıyor.

Renault, Türkiye’deki kuruluşundan bu yana pek çok konuda olduğu gibi Kalite Güvence Sistemini de ISO 9001 belgesiyle onaylatarak sektöründe öncülük etmişti. UTAC* (Otomobil, Motosiklet ve Bisiklet Teknik Birliği) tarafından 1996 yılında yapılan denetim sonucu, Oyak Renault gerek “tasarım” gerekse “üretim” açısından yeterliliği simgeleyen ISO 9001 belgesini almaya hak kazanmıştı. 1999 yılından bu yana UTAC tarafından 3 senelik aralıklarla gerçekleştirilen denetimler sonucu Oyak Renault, ISO 9001 belgesini sürekli yeniliyor.

ISO 9001; ürüne değil üreticiye ait bir nitelik olup; üretilen otomobillerin kalite seviyesinin tesadüflere ve şansa değil, sistemli ve düzenli çalışmaya bağlı ve süreklilik gösterdiğini belirtiyor. Oyak Renault’nun üretim ve ihracat performansı ile liderliğinin arkasında da kalite seviyesinin yüksekliği ve sürekliliği yatıyor.

Renault Üretim Sisteminin süreç yaklaşımı, müşteri memnuniyetine odaklı. Müşteriyi merkeze alan bu Kalite anlayışı Oyak Renault Üretim Sisteminin tüm süreçleri için temel zorunluluk olarak kabul ediliyor. Oyak Renault ekiplerinin tamamı ve her bir bireyi süreç ve metodlar çerçevesinde farklı kalite sorumlulukları alıyor.

Oyak Renault kalite çalışmaları sıfır kilometre aracın kalitesine olduğu kadar kullanım süresince güvenilir, on binlerce kilometreyi sorunsuz aşabilen otomobil üretimine de odaklı. Bu çalışmalar farklı pazarlardaki çok çeşitli müşteri beklentileri ile beğenilerine uygun, değişik yol, altyapı, iklim koşullarına adapte edilmiş araçların üretimini ve müşterilerin araçlarını uzun yıllar sorunsuz kullanmalarını mümkün kılıyor. Üretim sürecinin her safhasında, müşterilerden satış şebekesi aracılığı ile gelen bütün bilgiler anında dikkate alınarak kalite iyileştirme çalışmalarını besliyorlar.

Üretilen araçların nihai kalitesi Nissan ile ortak referans sistemi “AVES**” değerlendirmesi” ismi verilen ve yaklaşık 500 kriter içeren titiz bir değerlendirme seansı sonucunda onaylanıyor. Oyak Renault Kalite Yönetim Sistemi, Çevre, Ergonomi, İş sağlığı ve Güvenliği,

Yaratıcılık ve İnisiyatif Alma Yönetim Sistemleriyle de sürekli olarak destekleniyor. Tüm bu sistemlerle müşteri memnuniyetini sürekli kılmak hedefleniyor.

* UTAC: Union Technique de l’Automobile, du Motocycle et du Cycle (Otomobil, Motosiklet ve Bisiklet Teknik Birliği), Uluslararası Endüstriyel Otomobil Federasyonu’nun teknik kuruluşudur. Fransız Akreditasyon Komitesi COFRAC tarafından da tanınan UTAC, ISO (International Organisation for Standardisation – Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu) belgelerini vermeye yetkili, uluslararası bağımsız bir kuruluştur.