Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, Renault’nun sosyal sorumluluk politikası çerçevesinde Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’nün eğitim ve öğretim faaliyetlerine katkıda bulunmak için kurulan Otomotiv Mühendisliği Laboratuvarları’nın tüm donanım ve teknoloji ihtiyacını sağladı.

14 Ocak 2016, Perşembe günü Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Abdülkadir Karlık, Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Oyak Renault Genel Müdürü Aleš Bratož ve Bursa iş dünyasının önemli temsilcilerinin katılımı ile Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencileri eşliğinde laboratuvarlar açıldı.

Düzenlenen tören sırasında bir konuşma yapan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları Genel Müdürü Aleš Bratož konuşmasında şunları belirtti:

“Sayın Rektör, Sayın Konuklar, Sayın Basın Mensupları ve Saygıdeğer Öğrenciler,

Hepinize öncelikle hoş geldiniz diyorum. Böyle önemli bir açılış için burada olmaktan dolayı büyük bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim.

Bildiğiniz gibi ekonomiye en büyük katkı sağlayan faaliyetlerden birisi otomobil sektörü. Bu bağlamda bu faaliyet içerisinde Bursa şehri çok önemli bir yer almakta.

Oyak Renault’dan Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü’ne Otomotivde Uzman Mühendisler İçin 3 Yeni Laboratuvar Desteği

Oyak Renault çalışanları olarak otomobil sektörünün lideri olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk ve gurur duyduğumuzu belirtmek istiyorum. 17 yıldır aralıksız otomobil üretimi ve ihracatında lider konumdayız.

Oyak Renault, Renault Grubu’nun kalkınma ayaklarından birini temsil ediyor ve gerçekten çok önemli başarılarla dolu bir tarihe sahip. Bu sonuçlara elbette çok önemli ve üst düzey yetkinliklere sahip Oyak Renault çalışanları sayesinde varıldı. Her zaman büyük bir motivasyonla çalıştılar ve her türlü engelin üstesinden gelmeyi başardılar.

Renault Grubu da Oyak Renault’nun başarısı için her türlü desteği sundu. Özellikle ürünler ve teknoloji konusunda önemli yatırım desteklerinde bulundu.

Bu sonuçlara ve son derece iddialı hedeflerimize ulaşabilmemiz için bilgili ve yetkin çalışanlara ihtiyacımız var. İşte bundan dolayı üniversiteden mezun olan öğrencilerin gerekli yetkinliklere sahip olmalarını sağlamak ve bu bağlamda da üniversitelere gerekli araçları sağlamak için yardımcı olmak ortak çıkarımız için çok önemlidir.

Şunun altını çizmek isterim ki eğitim alanındaki yardımlar, Renault’nun ve Oyak Renault’nun sosyal sorumluluk projelerinin en önemli konularından biridir. Bu laboratuvarlar, Bursa’mıza ve Türkiye’ye hayırlı olsun. Teşekkür ederim.”

Oyak Renault’nun katkılarıyla kurulan laboratuvarlarda üç aşamada yürütülen yapılandırma sürecinin birinci aşaması tamamlandı. Diğer aşamalar da önümüzdeki dönemlerde ele alınmaya devam edilecek.

Sürecin tamamlanan birinci aşamasında Taşıt Tekniği, Taşıt İklimlendirme ve Isıl Konfor ile Motor laboratuvarları kurulmuştur. Laboratuvarların kurulması için Oyak Renault tarafından Uludağ Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümüne sağlanan eğitim-öğretim desteği içeriği ve bütçesi açısından da Üniversite – Sanayi İşbirliği ve sektörün bulunduğu bölgeye katkısı anlamında önem arz eden bir destektir. Oyak Renault tarafından sağlanan destek ile birinci aşamada yapılan çalışmalar ve kurulan laboratuvarlar ile ilgili bilgilendirmeyi ekte bulabilirsiniz.

Oyak Renault, birçok araştırma projesini, TÜBİTAK destekli ARGE projelerini ve endüstriyel uygulamalı bitirme projelerini üniversiteler ile ortak olarak yürütüyor. Bu projelerde ODTÜ, İTÜ, Uludağ, Boğaziçi, Bilkent, Sabancı, 9 Eylül Üniversiteleri gibi birçok Mühendislik Fakültesi öğretim üyeleri ile birlikte çalışılıyor. Sabancı Üniversitesi, Otomotiv Teknoloji Ar-Ge Merkezi OTAM, İTÜ ve Koç Üniversitesi’nin kurduğu konsorsiyum tarafından gerçekleştirilen motorlu araç kazalarını önlemeyi amaçlayan Güvenli Sürüş Projesi de Oyak Renault’nun gerek araç ve ekipman temini, gerekse bilgi birikimi ile katkıda bulunduğu projeler biri.

Oyak Renault’nun eğitim alanında devam eden projeleri kapsamında, otomotiv sektöründe nitelikli ara kademe çalışan yetiştirilmesine yönelik sosyal sorumluluk projesi ile OİB Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nde, 4 Nisan 2011 tarihinde 5 laboratuvar ve atölye kuruldu.

Oyak Renault’nun, sürdürülebilir gelişim felsefesi kapsamında Bursa’da ekonomik, kültürel, sportif ve sosyal birçok girişimi de bulunuyor. Çevre konusundaki duyarlılığımızı simgelemek amacıyla 1999 yılında 10 bin fidanla Mudanya’da kurulan Oyak Renault Yeşil Binyıl Ormanı ile başlayan ağaçlandırma çalışmalarında 51 hektar alanda toplam 55 bin ağaca ulaşıldı. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları’nda yapılan her yeni yatırım için, 2006 yılından bu yana Bursa köylerinde Oyak Renault Proje Bahçeleri oluşturuluyor. 2015 yılında eklenen 7 yeni köy ve 2 bin 100 fidan ile toplamda 53 köy ve 21 bin 500 fidan sayısına ulaşıldı. Oyak Renault Proje Bahçeleri oluşturulduktan sonra bakım ve geliri köy sakinlerinin yönetimine bırakılıyor.

Oyak Renault Otomobil Fabrikaları
1969’da kurulan ve iki yıl sonrasında faaliyete geçen Oyak-Renault Otomobil Fabrikaları, bugün Renault’nun Batı Avrupa dışındaki en büyük iştiraki konumunda bulunuyor. Karoseri-montaj ve mekanik-şasi fabrikaları, Ar-Ge Merkezi ile bir uluslararası lojistik merkezinden oluşan Oyak Renault, Renault Grubu’nun dünya çapındaki 38 üretim merkezinden biri. Yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor üretim kapasitesine sahip. Oyak-Renault, Yeni Clio, Fluence ve Mégane HB modelleriyle bu otomobillerin motor ve mekanik aksamlarını üreterek ihraç ediyor. Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, çalışanlarına ve üretim tesislerine yatırımlarını kurulduğu günden günümüze aksatmadan sürdürerek Renault Grubu içerisinde stratejik bir konuma yerleşti, Türk Otomotiv Sanayi’nde ise üretim ve ihracatta liderlik konumunu 17 yıldır aralıksız sürdürüyor.